Nieuws & tips

10 tips voor een goede eerste indruk tijdens je sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is voor veel mensen nog best spannend. Zeker als het de eerste keer is. Een goede eerste indruk maak je maar een keer. Zorg dat deze dus positief is. De basiszaken zijn van belang om een goede eerste indruk neer te zetten. Daarna komen andere zaken aan de orde welke iets lastiger uit te voeren zijn zoals: actief luisteren, oogcontact maken en goed vragen stellen (interesse tonen). Worketeers geeft je 10 tips voor een goede eerste indruk bij je sollicitatiegesprek.

Kom op tijd

Een open deur misschien, maar je toekomstige werkgever en misschien wel collega’s zorgen óók dat ze op tijd klaar zitten. Laat hen niet wachten. Ga je met het openbaar vervoer? Houd dan een beetje marge aan, zodat je niet hoeft te rennen en bezweet binnenkomt.

Kleed je passend

Verdiep je in de dresscode. Helemaal in pak is voor sommige functies misschien overdressed, maar in een t-shirt naar een sollicitatiegesprek bij een advocatenkantoor is ook niet raadzaam. En al is het nog zo warm: draag nooit slippers of een korte broek naar een sollicitatiegesprek. Kleed je passend is dus het advies.

Een verzorgd uiterlijk

Heb je je netjes, passend gekleed voor een gesprek, zorg dan dat de rest van je uiterlijk daarop aansluit. 

De kracht van de glimlach

Wetenschappelijke studies naar de effecten van de glimlach:

  • 72% zien anderen die vaak lachen als zelfverzekerd en succesvol
  • 86% van de mensen praten sneller tegen een vreemde wanneer deze lacht.
  • Mensen die veel lachen promoveren gemiddeld 12% sneller.

De kern is dat een glimlach een positieve werking heeft wanneer deze oprecht is. Het moet dus echt zijn, faken of overdrijven werkt juist averechts.

Een goede handdruk

Lijkt zo simpel maar je kan best wat aflezen aan een handdruk. Wie steekt als eerste zijn hand uit, hoe hard en hoe lang knijp je in de hand van de ander? Het zijn allemaal zaken die iets voor jou zeggen en waar de sollicitatiecommissie misschien wel iets van vindt. Zorg altijd dat het in balans is met de ander en blijf jezelf.

Maak oogcontact

Houd voortdurend oogcontact tijdens de kennismakingsfase (handen schudden) met je gesprekspartner(s). Als je dit niet doet dan kun je onzeker, oneerlijk of zelfs arrogant overkomen.

Toon belangstelling in de persoon (interviewer)

Er worden jou veel vragen gesteld, maar het kan ook geen kwaad om de ander een vraag te stellen. Hoe lang werkt u zelf al hier? Hoe zou u zelf de cultuur binnen de organisatie omschrijven? Zulke vragen kun je prima stellen als blijk van interesse, maar ook om het ijs te breken of om zelf even niet het onderwerp van gesprek te zijn.

Luister actief

Gekruiste armen geven een gesloten indruk. Daarom worden gekruiste armen vaak als een symbool van onzekerheid, onbetrouwbaarheid of een gebrek aan interesse geïnterpreteerd. Creëer een open houding en kijk de persoon aan (oogcontact) als hij of zij een vraag stelt of iets aan het vertellen is. Knik af en toe als een bevestiging dat je de andere persoon volgt (begrijpt) en dus actief luistert. Maak eventueel notities (van belangrijke punten of zaken waar je na een uitleg een vraag over wil stellen).

Bereid je gesprek goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je alles weet over de organisatie, de recruiter (interviewer) en de functie. Klinkt simpel en logisch, maar in praktijk wordt dit niet of slecht gedaan. Dus profiteer van dit gegeven en bereid je voor. 

Wees positief

Praat niet negatief over een vorige werkgever. Straal positiviteit uit en spreek dit ook uit.